Logo Twitter Social Icon Rounded Square Color Logo LinkedIn 2C 66px R    

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Ευρετήριο Άρθρου

Άρθρο 53 του Ν.4605/2019 (ΦΕΚ Α΄52 1-4-2019)

Οργανισμός και Κανονισμός Λειτουργίας Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Α. Θεσπίζεται ως σύνολο ο «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)», οι διατάξεις του οποίου έχουν ως εξής:


Άρθρο 1

Αποστολή και φύση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων [στο εξής η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. ή Αρχή], όπως προβλέπεται στον ιδρυτικό της νόμο (ν. 4013/2011, Α΄204), αλλά και στις σχετικές διατάξεις των νόμων 4412/2016 (Α΄147) και 4413/2016 (Α΄148), έχει ως κύρια αποστολή την προώθηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και ανάπτυξης των συναφών πολιτικών, τη διασφάλιση της εναρμόνισης του Εθνικού με το Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων της Ένωσης, την υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε η ανάθεση και εκτέλεση των Δημοσίων Συμβάσεων να γίνονται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, καθώς και την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση του τομέα αυτού και των επί μέρους δράσεων του. Επίσης, αποτελεί πρωτεύουσα εθνική αρχή επικοινωνίας των ελληνικών αρχών με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και στοιχείων που αφορούν την εθνική στρατηγική, το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων και συμμετέχει στην εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
Ως Ανεξάρτητη Αρχή, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλη ανεξάρτητη ή διοικητική αρχή, παρά μόνον στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 138Α του Κανονισμού της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. καλείται στα αρμόδια για θέματα Δημοσίων Συμβάσεων κυβερνητικά όργανα προς ενημέρωσή τους.


ΤΙΤΛΟΣ Α΄

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 2

Διοικητική διάρθρωση της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

1. Οι οργανικές μονάδες της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. διακρίνονται σε αυτές που υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο της Αρχής και σε αυτές που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων.
2. Οι οργανικές μονάδες που υπάγονται απ΄ ευθείας στον Πρόεδρο της Αρχής είναι οι εξής:
α. Γραφείο Προέδρου.
β. Γραφείο Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων.
γ. Γραφείο Νομικού Συμβούλου.
3. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων (Γ.Δ.Δ.Σ.) απαρτίζεται από πέντε (5) Διευθύνσεις, ένα Αυτοτελές Γραφείο και μία (1) διοικητική δομή επιπέδου γραφείου:
α) Διεύθυνση Συντονισμού, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Συντονισμού και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης.
β) Διεύθυνση Μελετών και Γνωμοδοτήσεων, η οποία
συγκροτείται από το Τμήμα Μελετών και το Τμήμα Γνωμοδοτήσεων.
γ) Διεύθυνση Ελέγχου, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Ελέγχου Αιτημάτων Διαπραγμάτευσης και το Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου.
δ) Διεύθυνση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Στατιστικών Αναλύσεων και το Τμήμα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης.
ε) Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστή
ριξης, η οποία συγκροτείται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, το Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης και το Τμήμα Προμηθειών. στ) Αυτοτελές Γραφείο Θεσσαλονίκης.
ζ) Τεχνική Υπηρεσία του άρθρου 14 του παρόντος.


Άρθρο 3

Γραφείο Προέδρου

Το Γραφείο Προέδρου υποστηρίζει γραμματειακά, οργανωτικά και επιτελικά τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Αρχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμοδιότητες του Γραφείου διακρίνονται σε εκείνες που έχουν οργανωτικό και γραμματειακό χαρακτήρα (Γραμματεία Προέδρου) και σε εκείνες με επιτελικό χαρακτήρα (Επιτελικός Τομέας).
α) Στις οργανωτικού και γραμματειακού χαρακτήρα αρμοδιότητες (Γραμματεία Προέδρου) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
αα) Η παροχή γραμματειακής και οργανωτικής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Αρχής.
ββ) Η τήρηση πρωτοκόλλου Γραφείου Προέδρου, η τήρηση σχεδίων των αποφάσεων και εν γένει πράξεων της Αρχής και η τήρηση των Πρακτικών των Συνεδριάσεων της Αρχής.
γγ) Η επιμέλεια έκδοσης των εκθέσεων και κάθε άλλου
πληροφοριακού εντύπου της Αρχής.
β) Στις επιτελικού χαρακτήρα αρμοδιότητες (Επιτελικός Τομέας) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
αα) Η παρακολούθηση των επί μέρους δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής στο πεδίο των Δημοσίων Συμβάσεων.
ββ) Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της Αρχής σε ζητήματα σχεδιασμού ή απολογισμού, όπως και στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και προτάσεων για την βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που υποβάλλει η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. στον Πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 περίπτωση ιγ΄ του ν. 4013/2011, καθώς και κάθε έκθεσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 340 έως 344 του ν. 4412/2016 και 56 του ν. 4413/2016.
γγ) Η μέριμνα για τη δέουσα δημοσίευση ή με οποιοδήποτε τρόπο εκτέλεση των αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων, συστάσεων, οδηγιών, αξιολογήσεων, πορισμάτων και των άλλων εκθέσεων και δράσεων της Αρχής.
δδ) Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της Αρχής για την απάντηση στα ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου που υποβάλλονται μέσω του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. εε) Κάθε άλλη σχετική αρμοδιότητα που προβλέπεται για τον Πρόεδρο της Αρχής.


Άρθρο 4

Γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων

Το Γραφείο Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων έχει ως αποστολή την υποστήριξη των Δημόσιων και Διεθνών σχέσεων της Αρχής, καθώς και τα θέματα εθιμοτυπίας. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου είναι οι ακόλουθες:
α) Η προεργασία και ο σχεδιασμός της εκπροσώπησης
της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και στοιχείων που αφορούν στην εθνική στρατηγική, στο νομικό πλαίσιο και στις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς και την εν γένει ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων.
β) Η προεργασία και ο σχεδιασμός για τη συμμετοχή του Προέδρου των μελών ή του προσωπικού της Αρχής, κατόπιν εντολής του Προέδρου, στην εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
γ) Η επιμέλεια και εν γένει υποστήριξη σε κάθε επαφή με κρατικό ή διεθνή οργανισμό στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
δ) Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των δράσεων δημοσιότητας της Αρχής, καθώς και η οργάνωση και συντονισμός της συμμετοχής της Αρχής σε συνέδρια.
ε) Ο σχεδιασμός, η εισήγηση και η υλοποίηση των προγραμμάτων Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. και της επικοινωνίας της με άλλους φορείς.
στ) Η παρακολούθηση, επισήμανση και συλλογή ειδήσεων και δημοσιευμάτων, τα οποία αφορούν αρμοδιότητες και δραστηριότητες της Αρχής, η δημιουργία αρχείου δημοσιευμάτων, καθώς και η σχετική ενημέρωση, των υπηρεσιακών μονάδων για θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητές τους.
ζ) Η ενημέρωση του κοινού για το έργο και την αποστολή της Αρχής και ειδικότερα η μέριμνα για την επικοινωνία και τις σχέσεις της Αρχής με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πληροφόρησή τους για τις αρμοδιότητες και το έργο της, η οργάνωση συνεντεύξεων τύπου, καθώς και η κατάρτιση και διανομή των δελτίων τύπου, των ενημερωτικών φυλλαδίων και ενημερωτικών δελτίων.
η) Η επιμέλεια διοργάνωσης των εκδηλώσεων της Αρχής.
θ) Η διαχείριση θεμάτων πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας.


Άρθρο 5

Γραφείο Νομικού Συμβούλου

1. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου έχει ως αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη της Αρχής. Το εν λόγω Γραφείο στελεχώνεται από το Νομικό Σύμβουλο, ο οποίος ως προς όλες τις έννομες συνέπειες, πλην του επιδόματος ευθύνης, εξομοιώνεται με προϊστάμενο Διεύθυνσης της Αρχής. Ο Νομικός Σύμβουλος, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, επικουρείται από μέλη του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), καθώς και του Διοικητικού Προσωπικού που μπορεί να τοποθετούνται στο Γραφείο με απόφαση του Προέδρου της Αρχής.
2. Στην Αρχή μπορεί να απασχολούνται έως τρεις (3) ασκούμενοι δικηγόροι, μετά από απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων και τα εκάστοτε προβλεπόμενα σε σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι ασκούμενοι δικηγόροι τοποθετούνται με πράξη του Προέδρου στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου.
Ο Νομικός Σύμβουλος καθορίζει το πρόγραμμα άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί αυτοί να διατίθενται από τον ίδιο ή τον Πρόεδρο της Αρχής σε υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης.
3. Οι ειδικότερες αρμοδιότητες του Γραφείου Νομικού Συμβούλου διακρίνονται σε δύο τομείς: (α) σε εκείνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση δικαστικών υποθέσεων και την έκδοση γνωμοδοτήσεων και (β) στις αφορώσες σε ζητήματα δικαίου της Ένωσης.
α) Στον τομέα των δικαστικών υποθέσεων και έκδοσης γνωμοδοτήσεων ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

αα) Η σύνταξη γνωμοδοτήσεων που ανατίθενται από τον Πρόεδρο ή τα μέλη της Αρχής, καθώς και από υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης, κατόπιν εντολής του Προέδρου.
ββ) Ο συντονισμός και η προετοιμασία των διοικητικών φακέλων και των εκθέσεων απόψεων της Αρχής, τις οποίες υποχρεούνται να συντάσσουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις, προς αποστολή στα δικαστήρια για την εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες η Αρχή είναι διάδικος.
γγ) Η άσκηση και υποστήριξη ένδικων βοηθημάτων και μέσων προς προάσπιση των συμφερόντων της Αρχής.
δδ) Η εκπροσώπηση της Αρχής σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.
εε) Ο νομικός έλεγχος των εγγράφων των συμβάσεων που συνάπτει η Αρχή, μετά από παραγγελία της τελευταίας ή του Προέδρου της.
στστ) Η νομική υποστήριξη στελεχών της Αρχής, κατόπιν ειδικής εντολής του Προέδρου, ενώπιον των Δικαστηρίων ή των Δικαστικών Αρχών, σε περίπτωση ποινικής δίωξης αυτών για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, εφόσον η ανωτέρω δίωξη δεν έχει κινηθεί με ενέργειες της Αρχής.
β) Στον τομέα που άπτεται των ζητημάτων του δικαίου της Ένωσης ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
αα) Η σύνταξη γνωμών και εισηγήσεων, κατόπιν παραγγελίας της Αρχής ή του Προέδρου, ως προς την ανάγκη ασκήσεως παρεμβάσεως επί προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν τεθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
ββ) Η εισήγηση προς την Αρχή και η σύνταξη των σχετικών δικογράφων για την υποβολή παρατηρήσεων σε θέματα Δημοσίων Συμβάσεων, ιδίως για την ερμηνεία του δικαίου των Δημόσιων Συμβάσεων, είτε γραπτά, είτε προφορικά με πρωτοβουλία της Αρχής ή ύστερα από αίτημα των αρμόδιων δικαστηρίων σε δίκες που διεξάγονται ενώπιόν τους, καθώς και στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
γγ) Η εισήγηση προς την Αρχή και σύνταξη σχεδίων δικογράφων για κάθε θέμα που απαιτεί προσφυγή, παρέμβαση ή άλλο ένδικο βοήθημα ή μέσο ενώπιον ευρωπαϊκών ή διεθνών δικαστηρίων σε θέματα Δημοσίων Συμβάσεων κατόπιν ερωτήματος ή σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
4. Ο Νομικός Σύμβουλος, ως επικεφαλής του Γραφείου Νομικού Συμβούλου, μπορεί να αναθέτει την άσκηση καθηκόντων του σε μέλη του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο εν λόγω Γραφείο.
5. Ο Νομικός Σύμβουλος μπορεί, κατόπιν εντολής του Προέδρου, να υποστηρίζει τις Διευθύνσεις της Αρχής επί νομικών ζητημάτων που τις απασχολούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
6. Στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου τηρούνται βάσεις δεδομένων της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομολογίας περί Δημοσίων Συμβάσεων, όπως και άλλων ανεξαρτήτων αρχών, για εσωτερική χρήση της Αρχής.


Άρθρο 6

Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων

1. Η Γενική Διεύθυνση επικουρεί τον Πρόεδρο της Αρχής που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Αρχής, καθώς και τα μέλη της. Επιχειρησιακοί στόχοι της Γενικής Διεύθυνσης είναι η παρακολούθηση του συντονισμού και του ελέγχου των Διευθύνσεων και των λοιπών υπηρεσιών που την απαρτίζουν, καθώς και η διασφάλιση της έγκαιρης περαίωσης των ανατεθειμένων σ΄ αυτές εργασιών και καθηκόντων και της εν γένει οργανωτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών αυτών. Επίσης, κεντρικός επιχειρησιακός στόχος της Γενικής Διεύθυνσης, μέσω και της, σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό, άσκησης αρμοδιοτήτων Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, είναι η συνεχής μέριμνα για την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της μέσω της διασφάλισης όλων των αναγκαίων πόρων και υπηρεσιών με τον πιο αποδοτικό τρόπο αλλά και των ειδικών θεμάτων διοικητικής πρακτικής της Αρχής.
2. Το Αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης τηρείται σε επίπεδο κάθε Διεύθυνσης χωριστά.


Άρθρο 7

Γενικός Διευθυντής

1. Ο Γενικός Διευθυντής προΐσταται των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται στη Γ.Δ.Δ.Σ. Οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή είναι οι ακόλουθες:
α) Η μέριμνα για την τήρηση του προγραμματισμού,
καθώς και για την υλοποίηση των στόχων και των κατευθύνσεων που τίθενται στη Γ.Δ.Δ.Σ. από τον Πρόεδρο και την Αρχή. Προς το σκοπό αυτόν ο Γενικός Διευθυντής παρακολουθεί τις εργασίες των Διευθύνσεων και των Τμημάτων.
β) Η κατανομή των εργασιών και των υποθέσεων μεταξύ των Διευθύνσεων της Γ.Δ.Δ.Σ., η περαιτέρω παρακολούθηση και έλεγχος της περαίωσης των εργασιών και υποθέσεων από τους χειριστές τους, καθώς και της σύνταξης των σχετικών εισηγήσεων εντός των προβλεπόμενων ή οριζόμενων προθεσμιών και τέλος η απόφαση για την τηρητέα πορεία επί των υποθέσεων όταν εκδηλώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμοδίων υπηρεσιών.
γ) Η μέριμνα για την εμπρόθεσμη και ορθή εισαγωγή ενώπιον του αρμοδίου οργάνου των υποθέσεων, των εισηγήσεων ή εκθέσεων επί των σχεδίων γνωμοδοτήσεων, επί μέρους διατάξεων, αποφάσεων, συστάσεων, αξιολογήσεων, πορισμάτων της Αρχής και κάθε άλλης δράσης αυτής.
δ) Η εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Αρχής για την τοποθέτηση του προσωπικού στις οργανωτικές μονάδες της Αρχής και τη μετακίνησή του μεταξύ των μονάδων αυτών.
ε) Ο έλεγχος για την εφαρμογή και την τήρηση από το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης των νόμων, των κανονισμών και των αποφάσεων που το αφορούν.
στ) Η μέριμνα, σε συνεργασία με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες, για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και προτάσεων που υποβάλλει η Ε.Α.Α.ΔΗ. ΣΥ. στον Πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 2 περίπτωση ιγ΄ του ν. 4013/2011, του προϋπολογισμού της Αρχής, καθώς και των άλλων εκθέσεων και εγγράφων που υποβάλλονται σε κάθε εθνικό και διεθνές όργανο ή Οργανισμό.
ζ) Η συγκρότηση ομάδων εργασίας από υπαλλήλους που ανήκουν σε διαφορετικές Διευθύνσεις, Τμήματα ή Γραφεία, για την αντιμετώπιση και επεξεργασία συγκεκριμένου ζητήματος ή την εκτέλεση διοικητικού έργου ή εργασίας που ανήκει στην αρμοδιότητα οποιασδήποτε υπηρεσιακής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης καθώς και ο ορισμός συντονιστή της ομάδας εργασίας.
2. Ο Γενικός Διευθυντής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να επικουρείται γραμματειακά από μέλη του διοικητικού προσωπικού που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Αρχής.
3. Ο Πρόεδρος της Αρχής μπορεί να ορίσει ως αναπληρωτή του Γενικού Διευθυντή, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης. Το αυτό ισχύει και σε περίπτωση κένωσης, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, της θέσης Γενικού Διευθυντή της Αρχής μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης.


Άρθρο 8

Διεύθυνση Συντονισμού

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Συντονισμού αναφέρονται κυρίως:

α) στην παρακολούθηση και το συντονισμό κάθε είδους φορέα που εμπλέκεται στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων,

β) στην οργάνωση της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης,

γ) στην οργάνωση της συμμετοχής της Αρχής σε επιτροπές διαφόρων καθηκόντων,

δ) στη συλλογή και επεξεργασία σχετικών δεδομένων και

ε) στην ανάπτυξη της κατάλληλης αρχιτεκτονικής της πολιτικής για την επαγγελματοποίηση και την εν γένει κατάρτιση και πιστοποίηση του προσωπικού των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΕ και της ΓΓΥ.

2. Η Διεύθυνση Συντονισμού συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Συντονισμού, καθώς και
β) Τμήμα Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Συντονισμού είναι οι ακόλουθες:
α) Η παρακολούθηση των φορέων της κεντρικής διοίκησης στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων στο πλαίσιο της εποπτείας και του συντονισμού της δράσης τους, και ειδικότερα στο πλαίσιο της προαγωγής της εθνικής στρατηγικής, πολιτικής και δράσης στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής, για τις οποίες η Αρχή φέρει τη σχετική υποχρέωση.
β) Η επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλου κράτους μέλους για ζητήματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.
γ) Η προετοιμασία της συμμετοχής της Αρχής σε συλλογικά κυβερνητικά και άλλα όργανα με αρμοδιότητα επί των Δημοσίων Συμβάσεων.
δ) Η προετοιμασία συσκέψεων συντονισμού με εκπροσώπους των φορέων της κεντρικής διοίκησης και η συγκρότηση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων με σκοπό την ενοποίηση και ομοιόμορφη ανάπτυξη και εφαρμογή του δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών και Γνωμοδοτήσεων.
ε) Η παρακολούθηση του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων και ιδίως της εφαρμογής των κανόνων περί Δημοσίων Συμβάσεων, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και η, κατόπιν συνεργασίας με τη Διεύθυνση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης, επεξεργασία, ανάλυση αυτών των δεδομένων και εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της παρακολούθησης αυτής τίθενται στη διάθεση του κοινού με υποχρεωτική ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
στ) Η προεργασία, σε συνεργασία με τη συναρμόδια Διεύθυνση Μελετών και Γνωμοδοτήσεων, για την παροχή οδηγιών σε αναθέτουσες αρχές ως συνέπεια της προαναφερόμενης αρμοδιότητας της παρακολούθησης των συμβάσεων.
ζ) Η σύνταξη, σε συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις και Γραφεία, της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και προτάσεων για την βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων και τη συμμόρφωση των αρμόδιων φορέων με τις προτάσεις και τις οδηγίες αυτές που υποβάλλει η Αρχή στον Πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 2 περίπτωση ιγ΄ του ν. 4013/2011, καθώς και κάθε έκθεσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 340 επ. του ν. 4412/2016 και 56 του ν. 4413/2016.
η) Η παρακολούθηση του ετήσιου προγραμματισμού των αναγκών της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με την εκτέλεση έργων, παροχή υπηρεσιών και προμήθεια αγαθών.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης είναι οι ακόλουθες:
α) Η συμμετοχή, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και, ιδίως, με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πιστοποιημένων ή μη προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων, των εκπαιδευτών του προσωπικού αυτού, καθώς και η εν γένει παρακολούθηση των εκπαιδευτικών δράσεων και των διαδικασιών πιστοποίησης στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
β) Η ανάπτυξη και παροχή εργαλείων και μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, γνώσεων και ακεραιότητας που απαιτούνται για την επάρκεια των αναθετουσών αρχών, των αναθετόντων φορέων και του προσωπικού τους και η εισήγηση προς τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής επαγγελματοποίησης, καθώς και συστήματος πιστοποίησης δομών και φυσικών προσώπων στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
γ) Η ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού της Αρχής και η κατάρτιση προτάσεων και εισηγήσεων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης.


Άρθρο 9

Διεύθυνση Μελετών και Γνωμοδοτήσεων

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Μελετών και Γνωμοδοτήσεων αναφέρονται: α) στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και εγκυκλίων, β) στην προετοιμασία των ζητημάτων εναρμόνισης του εθνικού με το δίκαιο της Ένωσης, γ) στην τεκμηρίωση και την εκπόνηση μελετών για την υποστήριξη θεσμοθέτησης ρυθμίσεων και λοιπών δράσεων στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων, δ) στη σύνταξη πρότυπων ή υποδειγμάτων εγγράφων σύμβασης, ε) στην παροχή κάθε είδους συμβουλής ή γνωμοδοτήσεως σύμφωνης ή απλής επί ερωτημάτων ή διατάξεων σχεδίων νόμων ή κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων.
2. Η Διεύθυνση Μελετών και Γνωμοδοτήσεων συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Μελετών, καθώς και
β) Τμήμα Γνωμοδοτήσεων.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Μελετών είναι οι ακόλουθες:
α) Η τεκμηρίωση και η εν γένει προετοιμασία των εισηγήσεων της Αρχής προς τα αρμόδια εθνικά όργανα με σκοπό την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων για την προσήκουσα εναρμόνιση της εθνικής έννομης τάξης προς το δίκαιο της Ένωσης, την απλούστευση, κωδικοποίηση και ενοποίηση των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων του εθνικού δικαίου, καθώς και τον εξορθολογισμό των διοικητικών πρακτικών και διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων.
β) Η σύνταξη, σε συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους, κανονισμών, κατευθυντήριων οδηγιών, καθώς και εισηγήσεων για εγκυκλίους, που αναφέρονται σε τεχνικά ή λεπτομερειακά θέματα σχετικά με ζητήματα Δημοσίων Συμβάσεων που αφορούν ιδίως στην ερμηνεία της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της Ένωσης, κατόπιν μελέτης και συνεκτίμησης της εθνικής νομολογίας και της νομολογίας των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Η σύνταξη σχεδίων πρότυπων ή υποδειγμάτων εγγράφων της σύμβασης, ιδίως διακηρύξεων και σχεδίων συμβάσεων μετά από διαβούλευση με τους κατά περίπτωση αρμόδιους δημόσιους φορείς.
δ) Η συγκέντρωση υλικού και η σχετική τεκμηρίωση για την υποβολή γραπτών ή προφορικών παρατηρήσεων από την Αρχή σχετικά με θέματα Δημοσίων Συμβάσεων, ιδίως για την ερμηνεία του δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων.
ε) Η εκπόνηση μελετών σε κλάδους του δικαίου Δημοσίων Συμβάσεων, με στόχο τον εντοπισμό των αποτελεσματικότερων επιλογών για την εναρμόνιση, απλούστευση και εξορθολογισμό των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων.
στ) Η μέριμνα για την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης με εκδόσεις, ελληνικές και ξενόγλωσσες, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, σχετικές με την εφαρμογή της νομοθεσίας των Δημοσίων Συμβάσεων και με οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, που υποβοηθά το έργο της Αρχής.
ζ) Η συλλογή και η μέριμνα για τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων και τη συναφή νομολογία των ευρωπαϊκών και εθνικών δικαστηρίων.
η) Η επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλου κράτους - μέλους για ζητήματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Γνωμοδοτήσεων, είναι οι ακόλουθες:
α) Η σύνταξη εισήγησης για τη διατύπωση γνώμης επί των διατάξεων σχεδίων νόμων που αφορούν στις Δημόσιες Συμβάσεις πριν από την κατάθεση τους στη Βουλή.
β) Η προετοιμασία των συσκέψεων με εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων Υπουργείων ή και με τρίτους, ειδικούς σε θέματα Δημοσίων Συμβάσεων για την σύγκλιση διισταμένων απόψεων σε περίπτωση διαφωνίας του Υπουργού με την γνώμη της Αρχής.
γ) Η σύνταξη εισήγησης για τη διατύπωση γνώμης επί των προεδρικών διαταγμάτων, κατά το μέρος που ρυθμίζουν θέματα Δημοσίων Συμβάσεων.
δ) Η σύνταξη εισήγησης στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ή μη της απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης της Αρχής για την έκδοση των λοιπών, πλην των διακηρύξεων, κανονιστικών πράξεων - καθώς και των κανονισμών άλλων δημόσιων οργάνων και αναθετουσών αρχών ή αναθετόντων φορέων, κατά το μέρος που οι πράξεις αυτές ρυθμίζουν θέματα Σημοσίων Συμβάσεων.
ε) Η έρευνα, τεκμηρίωση και προεργασία για την παροχή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, συμβουλής ή εν γένει συνδρομής στο πλαίσιο της συμβουλευτικής υποστήριξης της Αρχής προς τη Διοίκηση ή τις αναθέτουσες αρχές και αναθέτοντες φορείς.


Άρθρο 10

Διεύθυνση Ελέγχου

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Ελέγχου είναι η εποπτεία, η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος των δράσεων των εν γένει φορέων της διοίκησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει.
2. Η Διεύθυνση Ελέγχου συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Ελέγχου Αιτημάτων Διαπραγμάτευσης.
β) Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου.

3. Η αρμοδιότητα του Τμήματος Ελέγχου Αιτημάτων Διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει την προετοιμασία έκθεσης του εισηγητή, η οποία διαλαμβάνει το ιστορικό, τα στοιχεία που βεβαιώνονται από τα έγγραφα και τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ή μη της απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης της Αρχής, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση αναθέτουσας αρχής ή αναθέτοντος φορέα που αφορά σε προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου είναι οι ακόλουθες:
α) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δράσεων των δημοσίων φορέων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναρμόδιων Υπουργείων, των αρμόδιων διοικητικών οργάνων άσκησης ελέγχου και εποπτείας και των εσωτερικών ελεγκτικών τους κανονισμών, καθώς και των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων, στο πλαίσιο του ισχύοντος εθνικού και ενωσιακού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωση των ελεγκτικών μεθόδων και τον εντοπισμό των συνήθων και πλέον κρίσιμων πλημμελειών που παρουσιάζονται κατά τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της παρακολούθησης αυτής, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Συντονισμού, τίθενται στη διάθεση του κοινού με υποχρεωτική ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
β) Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων από τις αναθέτουσες αρχές και τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την διαπίστωση παραβίασης ή μη του εθνικού δικαίου ή του δικαίου της Ένωσης.
γ) Η προετοιμασία για την έκδοση πορίσματος της Αρχής σχετικά με την έρευνα επί των υπό το ανωτέρω στοιχείο β΄ ελεγχόμενων διαδικασιών προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και η κοινοποίηση τους στην οικεία αναθέτουσα αρχή.
δ) Η προεργασία και η εισήγηση για την έκδοση απόφασης της Αρχής σχετικά με την διακοπή της προόδου των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιας σύμβασης σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης του εθνικού ή του ευρωπαϊκού δικαίου ή η εισήγηση για την παροχή έγγραφης συναίνεσης για την συνέχιση αυτών.
ε) Η μέριμνα για την διαβίβαση των ανωτέρω πορισμάτων στα αρμόδια δικαστήρια και τις εισαγγελικές αρχές, κατόπιν αιτήματός τους, καθώς και η ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων εποπτείας και ελέγχου, προκειμένου αυτά να επιληφθούν για την άσκηση των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους.
στ) Η εισήγηση για την αξιολόγηση, στο πλαίσιο της εποπτείας της Αρχής, των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το ισχύον εθνικό και ενωσιακό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αρχής.
ζ) Η μέριμνα για την εκπόνηση συστήματος ανάλυσης κινδύνων με συγκεκριμένους δείκτες επί των δημοσίων συμβάσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης.
η) Η σύνταξη σχεδίων των κατευθυντηρίων οδηγιών προς τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και τις αναθέτουσες αρχές με αντικείμενο την ενοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των σταδίων προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς επίσης και η εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς της έκδοσης σχετικών εγκυκλίων.


Άρθρο 11

Διεύθυνση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης είναι η τήρηση και η εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, η στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των εισερχόμενων πληροφοριών επί των δημοσίων συμβάσεων και των δράσεων της Αρχής, καθώς και η τήρηση ή και παρακολούθηση σχετικών Μητρώων. Η Εθνική Βάση Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Β.Δ.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία προβλέπεται στο άρθρο 2 της παρ. 2 περίπτωση ι΄ του ν. 4013/2011, αποτελεί ενιαία συλλογή δεδομένων, με πηγές τόσο τα πληροφοριακά συστήματα που περιέχουν στοιχεία δημοσίων συμβάσεων, όσο και επεξεργασμένα δεδομένα που παράγει η ίδια η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
2. Η Διεύθυνση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Στατιστικών Αναλύσεων.
β) Τμήμα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Στατιστικών Αναλύσεων είναι οι ακόλουθες:
α) Η τήρηση, επικαιροποίηση και παρακολούθηση του Μητρώου Αποκλεισθέντων Φορέων, του Μητρώου αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων.
β) Η μέριμνα για την τήρηση της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, τη διαχείρισή της και τη διαλειτουργικότητα με υφιστάμενα ή και υπό ανάπτυξη πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Ειδικότερα η μέριμνα για την τήρηση της Ε.Β.Δ.ΔΗ.ΣΥ. περιλαμβάνει:
αα) τη συλλογή και δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και τη συναφή νομολογία των ενωσιακών και εθνικών δικαστηρίων,
ββ) την παρακολούθηση και αξιολόγηση της συλλογής, επεξεργασίας και δημοσίευσης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων δεδομένων και στοιχείων από τις αναθέτουσες αρχές, τους αναθέτοντες φορείς και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4013/2011,
γγ) την τήρηση των κατωτέρω στοιχείων: i) προκηρύξεων των διαγωνισμών και προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ii) του αντικειμένου των διαγωνισμών και της διαδικασίας που τους διέπει, iii) των προϋπολογισμών και της πηγής χρηματοδότησης, iv) των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων και προθεσμιών, v) τυχόν συμπληρωματικών ή τροποποιητικών συμβάσεων, vi) σχετικής νομολογίας, vii) στατιστικών στοιχείων, καθώς επίσης και όσων ειδικότερων στοιχείων προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4013/2011, των άρθρων 339 έως 344 του ν. 4412/2016 και 56 έως 57 του ν. 4413/2016.
γ) Η μέριμνα για την διαρκή επικαιροποίηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Συντονισμού και το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Μελετών και Γνωμοδοτήσεων, των πληροφοριών ως προς τα πιστοποιητικά και τις λοιπές μορφές αποδεικτικών εγγράφων που εισάγονται στο σύστημα του επιγραμμικού αποθετηρίου της Επιτροπής (e-certis).
δ) Η ανάπτυξη, ενημέρωση και εν γένει επιμέλεια της ηλεκτρονικής πύλης της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Π.Η.Δ.-Β΄1301/12.4.2012), όπως εκάστοτε ισχύει.
ε) Η ομογενοποίηση των δεδομένων που προβλέπονται στα ως άνω στοιχεία ώστε να επιτυγχάνεται η μοναδικότητά τους και η παραγωγή πληροφοριών.
στ) Η μέριμνα για τη λειτουργία συστήματος ανάλυσης κινδύνων με συγκεκριμένους δείκτες επί των δημοσίων συμβάσεων σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσιακές μονάδες της Αρχής.
ζ) Η υλοποίηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Συντονισμού, των αναφορών επί των δεδομένων δημοσίων συμβάσεων.
η) Η εφαρμογή μεθοδολογιών στο σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence System) της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων, για την υποστήριξη του έργου της Αρχής.
θ) Η εκπόνηση, κατόπιν αιτήματος της Αρχής ή του Προέδρου της, κάθε είδους στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ηλεκτρονικής Υποστήριξης είναι οι εξής:
α) Η ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και εν γένει επιμέλεια του ιστοτόπου της Αρχής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Π.Η.Δ.).
β) Η υποβολή προτάσεων, σε συνεργασία με τις λοιπές
υπηρεσιακές μονάδες, για θέματα πληροφοριακών συστημάτων, η παρακολούθηση της τεχνικής υλοποίησής τους και η εισήγηση για τις αναγκαίες τροποποιήσεις και προσαρμογές σε συνεργασία με τους τελικούς χρήστες.
γ) Η υποβολή τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν στη χρήση, την επέκταση, την αναβάθμιση και τη βελτίωση των Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων της Αρχής και η διαβίβασή τους στο Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης.
δ) Η μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και του τηλεφωνικού κέντρου της Αρχής σε σχέση με τον εξοπλισμό, το λειτουργικό σύστημα, τα συστήματα διαχείρισης των Βάσεων Δεδομένων και τα δίκτυα.
ε) Η εν γένει υποστήριξη των χρηστών των πληροφοριακών συστημάτων της Αρχής και η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας του εξοπλισμού της Αρχής.


Άρθρο 12

Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης είναι η εύρυθμη διοικητική λειτουργία της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με το συντονισμό και τη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της διοικητικής υποστήριξης των υπηρεσιών της Αρχής, της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού και της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, καθώς και η αποτελεσματική άσκηση της λειτουργίας της οικονομικής διοίκησης της Αρχής και της με διαφάνεια προμήθειας έργων, αγαθών και υπηρεσιών με σύγχρονες διαδικασίες και κριτήρια κόστους - οφέλους.
2. Η Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης συγκροτείται από τα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου
Δυναμικού,
β) Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης και
γ) Τμήμα Προμηθειών.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού είναι οι ακόλουθες:
α) Η οργάνωση και η τήρηση του πρωτοκόλλου εξερχόμενων και εισερχομένων εγγράφων, η παραλαβή και διακίνηση της αλληλογραφίας των εγγράφων και των τηλεφωνικών κλήσεων της Αρχής, καθώς και η μέριμνα για την κοινοποίηση και επίδοση κάθε εγγράφου, στα οποία περιλαμβάνονται οι κλήσεις, αποφάσεις, συστάσεις, αξιολογήσεις, πορίσματα και γνωμοδοτήσεις της Αρχής.
β) Η οργάνωση, ταξινόμηση και τήρηση αρχείου εγγράφων της Διεύθυνσης, καθώς και η αρχειοθέτηση, η ταξινόμηση και η φύλαξη των αποφάσεων της Αρχής.
γ) Η βεβαίωση της ακρίβειας αντιγράφων εγγράφων, καθώς και η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του προσωπικού της Αρχής.
δ) Η μέριμνα για την εξυπηρέτηση του κοινού, και την
επικοινωνία του με την, κατά περίπτωση, αρμόδια υπηρεσία της Αρχής.
ε) Η εισήγηση για το πρόγραμμα αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της Αρχής σε συνεργασία με τις επιμέρους υπηρεσιακές μονάδες, καθώς και η διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για τη στελέχωση αυτής και γενικά ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν σε προσλήψεις, αποσπάσεις και μετατάξεις προσωπικού.
στ) Η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών, σχετικών με θέματα προσωπικού της Αρχής.
ζ) Ο χειρισμός των θεμάτων της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Αρχής, καθώς και των θεμάτων που αφορούν στη χορήγηση των κάθε φύσης αδειών του προσωπικού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις αποφάσεις των, κατά περίπτωση, αρμόδιων οργάνων, στη σύνταξη σχετικών εισηγήσεων προς το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο και στη μέριμνα για την έκδοση των αντίστοιχων πράξεων.
η) Η συγκέντρωση, η συμπλήρωση και η διαβίβαση των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης και η παρακολούθηση των θεμάτων σύνταξης και ασφάλισης του προσωπικού της Αρχής.
θ) Η τήρηση αρχείου των ατομικών φακέλων και ηλεκτρονικής βάσης με τα στοιχεία του υπηρετούντος προσωπικού, προκειμένου να ενημερώνεται το Μητρώο του Προσωπικού με τη συγκέντρωση και καταγραφή των μεταβολών του, καθώς και το Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης με τις απαραίτητες πληροφορίες, για τον προσδιορισμό των τακτικών και έκτακτων αποδοχών του προσωπικού της Αρχής.
ι) Η διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη μετακίνηση υπαλλήλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για εκτέλεση υπηρεσίας και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
ια) Η πρόταση για την κατανομή των οργανικών θέσεων, η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η παρακολούθηση τήρησης του ωραρίου και της υπερωριακής απασχόλησης, η μέριμνα για τη διακίνηση του υπηρεσιακού οχήματος, η τήρηση των διατάξεων για την απλούστευση των διαδικασιών, καθώς επίσης για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία.
ιβ) Κάθε άλλο θέμα που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής και αφορά στην υπηρεσιακή κατάσταση του Προσωπικού της Αρχής.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομικής Υποστήριξης είναι οι ακόλουθες:
α) Η έκδοση εντολής πληρωμής των δαπανών της Αρχής, εντός των καθοριζομένων χρονικών ορίων πληρωμών και η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
β) Η τακτοποίηση των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής και η έκδοση συμψηφιστικών ενταλμάτων (τακτικών και προπληρωμής) για την εμφάνιση των εξόδων που βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη δημόσια ληψοδοσία, καθώς και η έκδοση λοιπών συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, όπου προβλέπεται.
γ) Η μέριμνα για τη σύνταξη, την έγκριση, την εκτέλεση και την παρακολούθηση του Προϋπολογισμού της Αρχής, σύμφωνα και με τους προβλεπόμενους δεσμευτικούς στόχους.
δ) Η σύνταξη των απολογιστικών οικονομικών καταστάσεων και του ισολογισμού και η υποβολή τους για έγκριση και δημοσίευσή τους.
ε) Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της είσπραξης του ειδικού τέλους υπέρ της Αρχής.
στ) Η μέριμνα για την εκκαθάριση των αποδοχών, των λοιπών αποζημιώσεων και των εξόδων μετακίνησης του Προέδρου, των Μελών και του Νομικού Συμβούλου της Αρχής, του Προσωπικού της Αρχής, καθώς και για την καταβολή των αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών της. Η τήρηση των μισθολογικών Μητρώων και η χορήγηση ατομικών δελτίων μισθοδοσίας και πάσης φύσεως βεβαιώσεων μισθολογικού περιεχομένου.
ζ) Η εντολή και εκκαθάριση κάθε άλλης δαπάνης.
η) Η χορήγηση πάσης φύσεως βεβαιώσεων οικονομικού περιεχομένου.
θ) Ο έλεγχος νομιμότητας και κανονικότητας, καθώς και η εκκαθάριση των δαπανών της Αρχής, με βάση τα νόμιμα δικαιολογητικά αυτών.
ι) Η σύνταξη έκθεσης επί διαφωνιών με τον διατάκτη κατά την διενέργεια ελέγχου νομιμότητας και κανονικότητας της δαπάνης και η υποβολή της, μαζί με τον σχετικό φάκελο, στη Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων με σχετική κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4270/ 2014.
ια) Η οργάνωση, η λειτουργία και η παρακολούθηση του Ταμείου και η εισήγηση για τη διαχείριση των διαθεσίμων της Αρχής.
ιβ) Η οργάνωση, η λειτουργία και η παρακολούθηση του Λογιστηρίου και η τήρηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία βιβλίων και στοιχείων, καθώς και του Μητρώου Δεσμεύσεων.
ιγ) Η κατάρτιση του σχεδίου απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος από τον διατάκτη και η καταχώριση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων στα οικεία λογιστικά βιβλία και στο Μητρώο Δεσμεύσεων.
ιδ) Ο έλεγχος της τήρησης των περί ανάληψης υποχρεώσεων διατάξεων και η παροχή βεβαίωσης επί των σχεδίων των σχετικών πράξεων για την ύπαρξη της απαιτούμενης πίστωσης και τη μη υπέρβαση του οριζόμενου κάθε φορά από το αρμόδιο όργανο ποσοστού διάθεσης της πίστωσης.
ιε) Η παραγωγή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα εντολών μεταφοράς και πίστωσης λογαριασμού προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξόφληση των εκδιδόμενων χρηματικών ενταλμάτων (τακτικών και προπληρωμής) με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων και η απόδοση των διενεργούμενων κρατήσεων υπέρ τρίτων σε αυτούς.
ιστ) Η μέριμνα για τη διενέργεια συμψηφισμών και η απόδοση στο Δημόσιο και στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των οφειλών των δικαιούχων που αναγράφονται στις σχετικές βεβαιώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
ιζ) Η ενημέρωση των δικαιούχων και των φορέων για την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων και την πληρωμή των δικαιούχων.
ιη) Η καταχώριση των στοιχείων κατασχέσεων και εκχωρήσεων στα τηρούμενα Μητρώα.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προμηθειών είναι οι ακόλουθες:
α) Η έγκαιρη συγκέντρωση αιτημάτων αναγκών προμηθειών από το σύνολο των υπηρεσιών της Αρχής και η κατάρτιση του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών πάσης φύσεως υλικών, εξοπλισμού και εφοδίων για τις ανάγκες των υπηρεσιών και για τη συντήρηση και αποκατάσταση κάθε είδους εξοπλισμού.
β) Η συγκρότηση και τήρηση φακέλου δημόσιας σύμβασης και σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και η τήρηση του αρχείου προμηθευτών αγαθών και υπηρεσιών της Αρχής.
γ) Η κατάρτιση, η παρακολούθηση και η εκτέλεση του προγράμματος και των συμβάσεων προμηθειών αγαθών, παροχής υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών της Αρχής και η υποστήριξη της διενέργειας των σχετικών διαδικασιών.
δ) Η παρακολούθηση της παραλαβής των αγαθών και υπηρεσιών που προμηθεύεται η Αρχή και η διανομή ή διακίνηση αυτών προς τους αποδέκτες τους.
ε) Η μέριμνα για την καθαριότητα, τη φύλαξη (ασφάλεια), τη συντήρηση και την επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και του λοιπού εξοπλισμού, εκτός από τα πληροφοριακά συστήματα.
στ) Η μέριμνα για τη λειτουργία αποθήκης αναλώσιμων και μη υλικών, καθώς και για τη συγκέντρωση του παλαιού και άχρηστου υλικού και για την επισκευή του, εκποίηση του ή καταστροφή του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
ζ) Η μέριμνα για την απογραφή και διασφάλιση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Αρχής, καθώς και για τη συγκέντρωση και διασφάλιση των τίτλων κτήσης της ακίνητης περιουσίας και για την τήρηση του Μητρώου παγίων στοιχείων.
η) Η συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις δαπάνες προμηθειών και σύνταξη κατάστασης πληρωμής δαπάνης και στη συνέχεια διαβίβαση αυτών με έγγραφο για έλεγχο, εκκαθάριση, ενταλματοποίηση και πληρωμή στο αρμόδιο τμήμα.


Άρθρο 13

Αυτοτελές Γραφείο Θεσσαλονίκης

1. Το Αυτοτελές Γραφείο Θεσσαλονίκης υπάγεται απ΄ ευθείας στον Γενικό Διευθυντή και έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Τη διεκπεραίωση υποθέσεων αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Συντονισμού, Μελετών και Γνωμοδοτήσεων, καθώς και Ελέγχου της Αρχής μετά από εντολή του Γενικού Διευθυντή και σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Τμήματος.
β) Τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων σχετικά με ζητήματα δημοσίων συμβάσεων που αφορούν ιδίως στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, κατόπιν σχετικής εντολής του Γενικού Διευθυντή, και επί του σχετικού πορίσματος συντάσσεται εισηγητικό σημείωμα προς την αρμόδια Διεύθυνση της Αρχής.
2. Οι ανωτέρω αρμοδιότητες ανατίθενται στο Αυτοτελές Γραφείο Θεσσαλονίκης με κριτήρια ιδίως την χωρική εγγύτητα του Τμήματος προς τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες, τη μεγαλύτερη ευχέρεια συλλογής και επεξεργασίας των αναγκαίων στοιχείων ή και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο η Αρχή προκρίνει με γνώμονα την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων της. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Γραφείου μπορεί να ασκούνται παράλληλα ή συμπληρωματικά με τις αρμοδιότητες των κεντρικών υπηρεσιών της Αρχής.
3. Το Αυτοτελές Γραφείο συνεργάζεται με τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις της Αρχής από τις οποίες λαμβάνει οδηγίες και κατευθύνσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και στις οποίες διαβιβάζει τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργεί κατόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντή και τα στοιχεία και πληροφορίες που εν γένει συλλέγει.


Άρθρο 14

Τεχνική Υπηρεσία

1. Στον Γενικό Διευθυντή υπάγεται απευθείας η Τεχνική Υπηρεσία της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., ως διοικητική δομή επιπέδου γραφείου.
2. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει τις αρμοδιότητες που σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία για τα δημόσια έργα και τις μελέτες έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες αναθετουσών αρχών. Η καθ΄ ύλην αρμοδιότητά της καθορίζεται για έργα και μελέτες αξίας έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Με απόφαση της Αρχής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επιτρέπεται η αύξηση αυτού του ορίου. Έργα ή μελέτες άνω του ως άνω ορίου εκτελούνται με την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με άλλη αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
3. Η Τεχνική υπηρεσία στελεχώνεται από μέλη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού ειδικότητας μηχανικού ή του διοικητικού προσωπικού της Αρχής, στα οποία ανατίθενται τα ανωτέρω καθήκοντα με απόφαση του Προέδρου, σύμφωνα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες, σε παράλληλη τοποθέτηση με τις διευθύνσεις της Αρχής, όπου και ασκούν τα κύρια καθήκοντά τους. Με απόφαση της Αρχής ορίζεται μεταξύ αυτών ο επικεφαλής υπάλληλος, ο οποίος δεν λαμβάνει επίδομα θέσεως ευθύνης, αλλά ο χρόνος ασκήσεως των σχετικών καθηκόντων του λογίζεται ως χρόνος άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου Γραφείου ως προς όλες τις λοιπές συνέπειες.


ΜΕΡΟΣ Β΄

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Άρθρο 15

Σύσταση νέων θέσεων - Κατηγορίες και υπηρεσιακή κατάσταση προσωπικού

1. Στις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. με βάση το άρθρο 9 του ν. 4013/2011 και το άρθρο 13 του π.δ. 123/2012, καθώς και τις θέσεις αφενός μεν Γενικού Διευθυντή που συστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 238 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), αφετέρου δε Νομικού Συμβούλου που συστάθηκε με το άρθρο 10 του ν. 4013/2011, προστίθενται με το παρόν άρθρο δέκα επτά (17) νέες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και καταργείται μία (1) θέση διοικητικού προσωπικού.
Η πλήρωση των θέσεων ειδικού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού γίνεται είτε με πρόσληψη σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄28) όπως ισχύουν, ύστερα από σχετική προκήρυξη, στην οποία εξειδικεύονται τα εκάστοτε απαιτούμενα προσόντα, είτε με μετακίνηση στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) όπως ισχύουν, διατηρώντας τις διαδικασίες επιλογής που προβλέπονται στα άρθρα 19 έως και 24 του παρόντος.
2. Οι νέες θέσεις που συνιστώνται με το παρόν, μαζί με τις συσταθείσες με τον ν. 4013/2011 και το π.δ. 123/2012 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του Γενικού Διευθυντή και του Νομικού Συμβούλου, αναβιβάζουν το σύνολο των θέσεων του προσωπικού της Αρχής σε εκατόν δώδεκα (112), κατανέμονται δε ως ακολούθως: Α. Θέσεις Διοικητικού προσωπικού:
α) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), θέσεις δεκατέσσερεις (14), ως εξής:
Κλάδος ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού: θέσεις δεκατέσσερεις (14), από τις οποίες επτά (7) έχουν συσταθεί με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν. 4013/2011, έξι (6) με το π.δ. 123/2012 και μία (1) με το παρόν.
β) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), θέσεις εννέα (9), ως εξής:
Κλάδος ΤΕ Πληροφορικής: θέσεις τέσσερεις (4), οι οποίες έχουν συσταθεί με το π.δ. 123/2012.
Κλάδος Διοικητικού - Λογιστικού: θέσεις πέντε (5) που έχουν συσταθεί με το π.δ. 123/2012.
γ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), θέσεις δύο (2), ως εξής:
Κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: διατηρούνται θέσεις δύο (2) και καταργείται μία (1) επί συνολικά τριών (3) που έχουν συσταθεί με το π.δ. 123/2012.
δ) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θέσεις δύο (2), ως εξής:
Κλάδος Επιμελητών: θέσεις δύο (2) που έχουν συσταθεί με το π.δ. 123/2012.
Β. Θέσεις Διοικητικού Προσωπικού Γραμματέων: διατηρείται μία (1) θέση από τις δύο (2), που έχουν συσταθεί με το άρθρο 9 παρ. 4 του ν. 4013/2011 και καταργείται μία (1) η οποία καλύπτεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό. Η διατηρούμενη θέση καλύπτει ανάγκες του Γραφείου Προέδρου της Αρχής.
Γ. Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.)
Οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού είναι ογδόντα δύο (82), καλύπτονται είτε από μονίμους δημοσίους υπαλλήλους είτε από υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον κατέχουν τα αναγκαία προσόντα που ορίζονται στο άρθρο 2 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), και επιμερίζονται στις παρακάτω ειδικότητες:
α) Νομικοί: θέσεις σαράντα (40), από τις οποίες οκτώ (8) συστάθηκαν με τον ν. 4013/2011, είκοσι δυο (22) με το π.δ. 123/2012 και δέκα (10) συνιστώνται με το παρόν.
β) Διπλωματούχοι μηχανικοί: θέσεις δέκα τρεις (13), από τις οποίες τρεις (3) συστάθηκαν με το ν. 4013/2011, οκτώ (8) με το π.δ. 123/2012 και δύο (2) συνιστώνται με το παρόν.
γ) Χημικοί, Βιολόγοι και λοιποί επιστήμονες με ειδικότητες αντίστοιχες με τις περιγραφόμενες στα άρθρα 7 και 8 του π.δ. 50/2001: θέσεις τέσσερεις (4), από τις οποίες μία (1) συστάθηκε με τον ν. 4013/2011 και τρεις (3) με το π.δ. 123/2012.
δ) Επιστήμονες πληροφορικής: θέσεις δέκα (10), από τις οποίες (2) συστάθηκαν με τον ν. 4013/2011, τέσσερεις (4) με το π.δ. 123/2012 και τέσσερεις (4) συνιστώνται με το παρόν.
ε) Οικονομολόγοι: θέσεις έντεκα (11), από τις οποίες η μία (1) συστάθηκε με τον ν. 4013/2011, εννέα (9) με το π.δ. 123/2012 και μία (1) συνιστάται με το παρόν.
στ) Στατιστικολόγοι: θέσεις δύο (2), οι οποίες συστάθηκαν με το π.δ. 123/2012.
ζ) Ιατροί - Οδοντογιατροί - Φαρμακοποιοί και άλλοι ειδικού επιστημονικού προσωπικού του τομέα υγείας:
δυο (2) θέσεις οι οποίες συστάθηκαν με το π.δ. 123/2012.
3. Στο Αυτοτελές Γραφείο Θεσσαλονίκης μπορεί να τοποθετούνται με απόφαση του Προέδρου στελέχη του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής από τις υφιστάμενες ή συνιστώμενες με το παρόν θέσεις, ειδικοτήτων ιδίως νομικού ή οικονομολόγου ή μηχανικού. Επίσης, με απόφαση του Προέδρου μπορεί να τοποθετούνται έως δύο (2) μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι διοικητικού προσωπικού.
4. Οι ειδικότητες, με τις οποίες καλύπτονται όλες οι ανωτέρω θέσεις, ορίζονται κάθε φορά με την προκήρυξη πλήρωσής τους.
5. Πριν από την έκδοση απόφασης μετάταξης ή απόσπασης προσωπικού για την πλήρωση των θέσεων του ειδικού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού, διεξάγεται αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων ενός εκάστου, από οριζόμενη με απόφαση του Προέδρου της Αρχής τριμελή επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από μέλη ή και αναπληρωματικά μέλη της Αρχής προκειμένου να αξιολογηθεί υποψήφιος για την πλήρωση θέσης του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και από δύο (2) μέλη ή και αναπληρωματικά μέλη της Αρχής και τον Γενικό Διευθυντή ή Προϊστάμενο της αμέσως υποκείμενης οργανικής μονάδας για την αξιολόγηση των προσόντων του διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ν. 4440/2016 όπως ισχύει. Στις εργασίες της τριμελούς επιτροπής παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Αρχής οριζόμενο από τον Πρόεδρο. Εφόσον τούτο έχει νομίμως κληθεί, η τριμελής επιτροπή συνεδριάζει νομίμως και χωρίς την παρουσία του.


Άρθρο 16

Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων

1. Της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων προΐσταται Γενικός Διευθυντής, ο οποίος επιλέγεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20.

2. Των Διευθύνσεων Συντονισμού, Μελετών και Γνωμοδοτήσεων και Ελέγχου, καθώς και των Τμημάτων των Διευθύνσεων αυτών, προΐστανται υπάλληλοι με την ιδιότητα του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Των Διευθύνσεων Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης και Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης προΐστανται υπάλληλοι με την ιδιότητα του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ή κατηγορίας ΠΕ, ενώ των Τμημάτων των Διευθύνσεων αυτών, προΐστανται υπάλληλοι με την ιδιότητα του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ή κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.

3. Οι θέσεις των Προϊσταμένων των Γραφείων αντιστοιχούν σε θέσεις Προϊσταμένου Τμήματος της Αρχής πλην του επιδόματος ευθύνης.


Άρθρο 17

Κατανομή του προσωπικού

1. Οι θέσεις του προσωπικού αποτελούν ενιαίο σύνολο και η εκάστοτε κατανομή τους, καθώς και η μετακίνηση του προσωπικού, σε όλες τις επί μέρους υπηρεσιακές μονάδες και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Αρχής.
2. Σε περίπτωση που στέλεχος του προσωπικού της Αρχής αναλαμβάνει θέση οργάνου σε δημόσια αρχή ή οργανισμό, ή αιτείται και λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών, επιτρέπεται η κάλυψη της οργανικής του θέσεως με απόσπαση προσωπικού για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο λήξεως της θητείας του ή της άδειας άνευ αποδοχών. Οι αποσπάσεις αυτές λύονται αυτοδίκαια με την εκ νέου ανάληψη υπηρεσίας από το στέλεχος στην Αρχή.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ

Άρθρο 18

Περίγραμμα θέσης Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης

1. Τα καθήκοντα της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Α.Α.ΔΗ. ΣΥ. είναι τα παρακάτω:
α) Η ευθυγράμμιση των επιχειρησιακών στόχων της Γενικής Διεύθυνσης με την αποστολή της Αρχής.
β) Ο συντονισμός των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων.
γ) Η παροχή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στην Αρχή, μετά από ανάλυση δεδομένων και αξιολόγηση κινδύνων, καθώς και η διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών, βάσει της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας του φορέα.
δ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων του φορέα και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
ε) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση κρίσεων.
στ) Η διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι θεσπισμένοι στόχοι.
ζ) Η έγκριση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) των υποκείμενων οργανικών μονάδων.
η) Η εισήγηση της ετήσιας στοχοθεσίας και η παρακολούθησή της βάσει των θεσπισμένων δεικτών απόδοσης, καθώς και η συνεχής βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των οργανικών μονάδων με την υποβολή προτάσεων οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού.
θ) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ι) Η εκπροσώπηση της Γενικής Διεύθυνσης, όπου απαιτείται.
2. Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.


Άρθρο 19

Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων

1. Τα καθήκοντα των Προϊσταμένων Διευθύνσεων είναι τα παρακάτω:
α) Η ευθυγράμμιση των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης με την ευρύτερη στόχευση της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
β) Η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων βάσει των επιχειρησιακών στόχων.
γ) Η διασφάλιση συνθηκών οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
δ) Η παρότρυνση του προσωπικού για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της Διεύθυνσης.
ε) Η διαχείριση, ανάπτυξη και αξιοποίηση του προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνονται οι προγραμματισμένοι στόχοι και η εισήγηση προτάσεων βελτίωσης για την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
στ) Η έγκριση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) των υποκείμενων οργανικών μονάδων και η εισήγηση τυχόν τροποποιήσεων.
ζ) Η διαμόρφωση της ετήσιας στοχοθεσίας και ο προσδιορισμός των δεικτών μέτρησης αυτής σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους των Τμημάτων.
η) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
θ) Η παρακολούθηση βέλτιστων πρακτικών και ο προσδιορισμός οργανωτικών, λειτουργικών και επιχειρησιακών βελτιώσεων των οργανικών μονάδων της Διεύθυνσης.
ι) Η εκπροσώπηση της Διεύθυνσης όπου απαιτείται.
2. Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.


Άρθρο 20

Περιγράμματα θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων ή Γραφείων

1. Τα καθήκοντα των προϊσταμένων Τμημάτων ή Γραφείων είναι τα παρακάτω:
α) Η λειτουργική διασύνδεση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων με τους επιχειρησιακούς στόχους της υπερκείμενης Διεύθυνσης.
β) Η συγκέντρωση, επεξεργασία, σύνθεση και παρουσίαση των απαραίτητων δεδομένων για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
γ) Η παρότρυνση των υπαλλήλων για την υλοποίηση των δράσεων του Τμήματος ή του Γραφείου.
δ) Η ορθολογική κατανομή του αντικειμένου και των εισερχομένων στους υπαλλήλους του Τμήματος ή του Γραφείου.
ε) Η διασφάλιση συνθηκών συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες της Αρχής και λοιπών φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
στ) Η ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού και η διαμόρφωση ευκαιριών μάθησης για το σύνολο αυτού.
ζ) Η εισήγηση στον Προϊστάμενο της υπερκείμενης οργανικής μονάδας για ζητήματα σύστασης, τροποποίησης και κατάργησης θέσεων εργασίας και των σχετικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (ΠΘΕ) του Τμήματος ή του Γραφείου.
η) Η εφαρμογή και η παρακολούθηση της θεσπισμένης στοχοθεσίας σε ατομικό επίπεδο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
θ) Η αξιολόγηση του προσωπικού σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
ι) Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος και η τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών. ια) Η μέριμνα για την τήρηση του Αρχείου του Τμήματος ή του Γραφείου.
2. Επιπρόσθετα καθήκοντα που απορρέουν από αρμοδιότητες που περιγράφονται σε ειδικότερη κείμενη νομοθεσία ή σε ειδικότερες σχετικές κανονιστικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Άρθρο 21

Προσόντα διορισμού Γενικού Διευθυντή

Τα προσόντα διορισμού στη θέση του Γενικού Διευθυντή είναι τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 9 του ν. 4013/2011, και στην παράγραφο 6α του άρθρου 24 του ν. 4270/2014. Επιπλέον απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως αυτή αποδεικνύεται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39). Περαιτέρω, συνεκτιμάται η γνώση της γαλλικής ή γερμανικής ή άλλης γλώσσας.


Άρθρο 22

Τρόπος επιλογής και διορισμού Γενικού Διευθυντή

1. Η επιλογή του Γενικού Διευθυντή γίνεται κατά παρέκκλιση από τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007- Α΄ 26) μετά από δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση σε δύο (2) ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, με παράλληλη ανάρτηση στον ηλεκτρονικό ιστότοπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» που πραγματοποιούνται το νωρίτερο έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου επιλεγέντος Γενικού Διευθυντή και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά από αυτήν. Με τη δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση, η Αρχή καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν αίτηση για επιλογή, μέσα σε προθεσμία που ειδικώς ορίζεται στη δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση και που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευση. Στη δημόσια ανακοίνωση-πρόσκληση προσδιορίζονται η ειδικότητα, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, καθώς και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν.
2. Ο Γενικός Διευθυντής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διορίζεται για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με απόφαση της Αρχής. Η θητεία του Γενικού Διευθυντή μπορεί να διακόπτεται πριν από τη λήξη της για λόγους που ανάγονται σε αδυναμία ή σε πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων του, με πράξη του Προέδρου, που εκδίδεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής.
3. Η θέση του Γενικού Διευθυντή μπορεί να πληρούται από υποψηφίους εγγεγραμμένους στο Μητρώο του άρθρου 1 του ν. 4369/2016, καθώς και υποψηφίους που δεν υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, όπως ο τελευταίος ορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 περίπτωση α΄ του ν. 4270/ 2014 (Α΄143). Ο Γενικός Διευθυντής επιλέγεται από την Αρχή και διορίζεται με απόφαση του Προέδρου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ελέγχου προσλήψεων, όπως ισχύει κάθε φορά. Για την επιλογή εισηγείται στην Αρχή τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφασή της και αποτελείται από τον Πρόεδρο της Αρχής, ένα μέλος της και ένα μέλος του ΝΣΚ.


Άρθρο 23

Προσόντα Προϊσταμένων Διευθύνσεων

1. Για την πλήρωση της θέσης Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού απαιτούνται:
α) Τίτλος σπουδών ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής σε οποιαδήποτε από τις ειδικότητες που περιγράφονται στην υποπαράγραφο Γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του παρόντος και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα.
β) Επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο με αυτό της Αρχής, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
γ) Πολύ καλή γνώση σε θέματα δημοσίων συμβάσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.
δ) Άριστη γνώση της αγγλικής με συνεκτίμηση γνώσης άλλης ξένης γλώσσας.
2. Για την πλήρωση της θέσης Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μελετών και Γνωμοδοτήσεων απαιτούνται:
α) Τίτλος σπουδών Νομικής Σχολής ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα.
β) Επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο με αυτό της Αρχής, στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
γ) Πολύ καλή γνώση στα θέματα εθνικού και ενωσιακού δικαίου δημοσίων συμβάσεων.
δ) Άριστη γνώση της αγγλικής με συνεκτίμηση γνώσης άλλης ξένης γλώσσας.
3. Για την πλήρωση της θέσης Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ελέγχου απαιτούνται:
α) Τίτλος σπουδών ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής σε οποιαδήποτε από τις ειδικότητες που περιγράφονται στην υποπαράγραφο Γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του παρόντος και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα.
β) Επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενο παρόμοιο με αυτό της Αρχής στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
γ) Άριστη γνώση της αγγλικής με συνεκτίμηση γνώσης άλλης ξένης γλώσσας και
δ) Πολύ καλή γνώση των θεμάτων των δημοσίων συμβάσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.
4. Για την πλήρωση της θέσης Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων και Ηλεκτρονικής Υποστήριξης απαιτούνται:
α) Τίτλος σπουδών ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής από τους τίτλους σπουδών που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 50/2001 ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Στατιστικολόγου ή διπλωματούχου ΠΕ μηχανικού και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα στα αντικείμενα αυτά.
β) Επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενο παρόμοιο με αυτό της Αρχής στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
γ) Άριστη γνώση της αγγλικής με συνεκτίμηση γνώσης άλλης ξένης γλώσσας.
5. Για τη θέση Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης απαιτούνται:
α) Πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.
β) Επαγγελματική εμπειρία σε παρόμοια προς το αντικείμενο της Διεύθυνσης θέματα, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
γ) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής με συνεκτίμηση γνώσης άλλης ξένης γλώσσας.
6. Τα προσόντα των Προϊσταμένων που απαιτούνται κατά τις προηγούμενες παραγράφους, αποδεικνύονται κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ. 50/2001.
7. Για την επιλογή των Προϊσταμένων Διευθύνσεων, επιπλέον των προαναφερομένων απαιτήσεων, συνεκτιμώνται η γενικότερη επιστημονική κατάρτιση, η δραστηριότητα στην υπηρεσία, η επαγγελματική ευσυνειδησία, η παραγωγικότητα, οι διοικητικές ικανότητες, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, η ικανότητα για συνεργασία και συλλογική εργασία και η συμπεριφορά του υπαλλήλου.


Άρθρο 24

Τρόπος επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων

1. Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων, επιλέγονται από την Αρχή, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), μετά από δημόσια προκήρυξη του Προέδρου της Αρχής, που λαμβάνει την προσήκουσα δημοσιότητα, και αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Αρχής και η οποία απαρτίζεται από δύο (2) μέλη της Αρχής και ένα μέλος του ΝΣΚ.
2. Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων επιλέγονται και τοποθετούνται στις θέσεις αυτές με θητεία τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής, μετά τη λήξη της οποίας εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους έως την επανατοποθέτησή τους ως Προϊσταμένων ή την τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 διαδικασία, η έναρξη της οποίας, με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, λαμβάνει χώρα το νωρίτερο έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου επιλεγέντος Προϊσταμένου και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά από αυτήν.
3. Άρση της ανάθεσης καθηκόντων Προϊσταμένου Διεύθυνσης μπορεί να γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής και πριν τη λήξη της τριετίας, για λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του.
4. Σε περίπτωση που επιλέγεται ως Προϊστάμενος Διευθύνσεως υποψήφιος που δεν είναι υπάλληλος της Αρχής και δεν υφίσταται κενή οργανική θέση, με την υπουργική απόφαση αποσπάσεώς του συνιστάται και προσωποπαγής οργανική θέση έως τη λήξη της θητείας του.


Άρθρο 25

Προσόντα και τρόπος επιλογής Προϊσταμένων λοιπών οργανικών μονάδων

1. Για τις θέσεις Προϊσταμένων των Τμημάτων και των Γραφείων, επιλέγονται κάτοχοι τίτλου σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης που έχουν επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο, στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον δύο (2) ετών. Ειδικά για τις θέσεις Προϊσταμένων των Τμημάτων της Διεύθυνσης Μελετών και Γνωμοδοτήσεων απαιτείται πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών Νομικής Σχολής ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.
2. Για την επιλογή των Προϊσταμένων Τμημάτων και Γραφείων συνεκτιμάται η επιστημονική κατάρτιση, η προϋπηρεσία σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε συναφές αντικείμενο, η γνώση ξένων γλωσσών, η δραστηριότητα στην υπηρεσία, η επαγγελματική ευσυνειδησία, η παραγωγικότητα, οι διοικητικές ικανότητες, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, η ικανότητα για συνεργασία και συλλογική εργασία και η συμπεριφορά του υπαλλήλου.
3. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων και Γραφείων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και των Γραφείων Προέδρου και Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, επιλέγονται από την Αρχή, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), μετά από δημόσια προκήρυξη του Προέδρου της Αρχής, που λαμβάνει την προσήκουσα δημοσιότητα, και αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Αρχής. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων και Γραφείων διορίζονται στις θέσεις αυτές με θητεία τριών ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής, μετά τη λήξη της οποίας εξακολουθούν και ασκούν τα καθήκοντά τους έως την επανατοποθέτησή τους ως Προϊσταμένων ή την τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο προηγούμενο εδάφιο διαδικασία, η έναρξη της οποίας, με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, λαμβάνει χώρα το νωρίτερο έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου επιλεγέντος Προϊσταμένου και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά από αυτήν.
4. Άρση της ανάθεσης καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος ή Γραφείου μπορεί να γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση της Αρχής και πριν τη λήξη της τριετίας, για λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του. 5. Σε περίπτωση που επιλέγεται ως Προϊστάμενος Τμήματος ή Γραφείου υποψήφιος που δεν είναι υπάλληλος της Αρχής και δεν υφίσταται κενή οργανική θέση, με την υπουργική απόφαση αποσπάσεώς του συνιστάται και προσωποπαγής οργανική θέση έως τη λήξη της θητείας του.


Άρθρο 26

Προσόντα διορισμού λοιπού προσωπικού Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

1. Τα προσόντα διορισμού στις θέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 15 του παρόντος είναι τα οριζόμενα στο π.δ. 50/2001.
2. Με τη δημόσια προκήρυξη ή με σχετική απόφαση της Αρχής μπορεί να εξειδικεύονται, εφόσον απαιτούνται, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ή τα διδακτορικά διπλώματα που γίνονται δεκτά για την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων.
3. Ως προς τις ξένες γλώσσες, ελάχιστο προσόν για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ορίζεται η πολύ καλή γνώση, όπως αυτή αποδεικνύεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001.


ΤΙΤΛΟΣ Β΄
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
(Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)

Άρθρο 27

Αρχές λειτουργίας της Αρχής

1. Η Αρχή ασκεί τις αρμοδιότητες και εν γένει λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
2. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της η Αρχή:
α) δύναται να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες αρμόδιες εθνικές ή διεθνείς αρχές, όπως και με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, β) δύναται να δημοσιεύει μελέτες με συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία, να απευθύνει συστάσεις και να υποβάλλει προτάσεις στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και αναθέτουσες αρχές.
3. Όπου στη κείμενη νομοθεσία περί Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. γίνεται λόγος για αναθέτουσες αρχές νοούνται και οι αναθέτοντες φορείς.
4. Τα μέλη της Αρχής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενεργούν συλλογικά, εκτός αν άλλως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.


Άρθρο 28

Ατομικοί φάκελοι

1. Για κάθε μέλος της Αρχής τηρείται στο γραφείο του Προέδρου ατομικός φάκελος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στον διορισμό και την προσωπική υπηρεσιακή του κατάσταση.
2. Δικαίωμα να λάβουν γνώση των παραπάνω φακέλων έχουν μόνο: α) ο Πρόεδρος της Αρχής, β) σε περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης, ο Πρόεδρος, τα μέλη της Αρχής και του Πειθαρχικού Συμβουλίου και γ) το μέλος το οποίο αφορά ο φάκελος.


Άρθρο 29

Συνεδριάσεις της Αρχής

1. Η Αρχή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον δύο (2) φορές το μήνα και έκτακτα με απόφαση του Προέδρου ή αν το ζητήσουν τέσσερα (4) τουλάχιστον τακτικά μέλη της. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχει ανάγκη να ληφθεί απόφαση, ο Πρόεδρος της Αρχής συγκαλεί αμέσως την Αρχή χωρίς την τήρηση προδικασίας.
2. Στις συνεδριάσεις της Αρχής μετέχουν τα τακτικά μέλη της. Οι αναπληρωτές του Προέδρου και των μελών καλούνται, αντ΄ αυτών, σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή κωλύματος του αντίστοιχου τακτικού.
Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού απαρτίας λόγω κωλύματος οποιασδήποτε φύσεως μέλους ή αναπληρωματικού μέλους, προς επέλευση της προβλεπόμενης απαρτίας, ο Πρόεδρος μπορεί να καλεί αναπληρωτές άλλων μελών της Αρχής, κατά τη σειρά διορισμού τους, ανεξαρτήτως αν συμμετέχει στη συνεδρίαση το μέλος το οποίο αναπληρώνουν.
3. Με απόφαση του Προέδρου, τα αναπληρωματικά μέλη μετέχουν σε συνεδριάσεις της Αρχής, ανεξάρτητα από την παράλληλη παρουσία του τακτικού μέλους χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη. Στην περίπτωση αυτή τα αναπληρωματικά μέλη μπορούν να μετέχουν και στο τελικό στάδιο της διαλογικής συζήτησης.
Στις συνεδριάσεις μπορεί να καλείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου και να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Γενικός Διευθυντής ή και ο Νομικός Σύμβουλος της Αρχής. Ο Πρόεδρος μπορεί να καλεί να παραστούν κατά τη συζήτηση ειδικών θεμάτων και μέλη του προσωπικού της Αρχής ή τρίτοι, εκπρόσωποι του Δημοσίου ή αλλοδαπών αρχών, δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και εμπειρογνώμονες.
Χρέη γραμματέα ασκεί μέλος του διοικητικού προσωπικού της Αρχής που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της. Σε περίπτωση κωλύματος, τον Γραμματέα αναπληρώνει προσωρινά μέλος του διοικητικού ή επιστημονικού προσωπικού της Αρχής που ορίζεται για συγκεκριμένη συνεδρίαση ή διάστημα.
4. Οι συνεδριάσεις της Αρχής συγκαλούνται στην έδρα της. Με απόφασή της, η Αρχή μπορεί να συνεδριάσει οπουδήποτε αλλού εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Οι συνεδριάσεις της Αρχής είναι μυστικές, εκτός αν άλλως αποφασιστεί από την Αρχή για συγκεκριμένο ζήτημα με αιτιολογημένη απόφαση.
5. Την σχετική πρόσκληση απευθύνει στα μέλη ο Πρόεδρος δύο (2) ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση. Σε αυτήν αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως αυτά καθορίζονται από τον Πρόεδρο ή από τα τακτικά μέλη που ζητούν να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Στην πρόσκληση για τη συνεδρίαση καθορίζεται και το αν είναι δυνατή η συμμετοχή των μελών με τηλεδιάσκεψη.
6. Το Γραφείο Προέδρου της Αρχής κοινοποιεί την πρόσκληση στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεομοιοτυπίας ή τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μαζί με την πρόσκληση κοινοποιείται και η εισήγηση, εφόσον υπάρχει. Αν τακτικό μέλος της Αρχής κωλύεται να παραστεί στη συνεδρίαση, οφείλει να ειδοποιήσει αμέσως το Γραφείο Προέδρου της Αρχής με κάθε πρόσφορο μέσο, οπότε, στην περίπτωση αυτή καλείται ο αναπληρωτής του. Κλήση στα τακτικά μέλη δεν απαιτείται, αν ο Πρόεδρος έχει ορίσει ημέρα και ώρα τακτικής συνεδρίασης της Αρχής. Η ίδια διαδικασία τηρείται και σε περιπτώσεις έκτακτης συνεδρίασης της Αρχής.
7. Κατ΄ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις, η πρόσκληση των μελών μπορεί να γίνει τηλεφωνικά και χωρίς τήρηση της προθεσμίας της παραγράφου 5, αλλά με σχετική καταχώριση σε ειδικό βιβλίο που τηρείται στο Γραφείο Προέδρου της Αρχής.
8. Έλλειψη της πρόσκλησης, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες πλημμέλειές της θεραπεύονται και η Αρχή συνεδριάζει νόμιμα εάν το μέλος ή τα μέλη που δεν προσκλήθηκαν ή προσκλήθηκαν πλημμελώς παρίστανται και δεν αντιλέγουν στη συνεδρίαση.
9. Εφόσον μέλος της Αρχής έχει δηλώσει εγγράφως κώλυμα συμμετοχής σε συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν απαιτείται πρόσκληση του μέλους αυτού στις συνεδριάσεις της εν λόγω περιόδου.
10. Αν κάποια από τα μέλη της Αρχής εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο και εφόσον τα λοιπά μέλη μαζί με τους αναπληρωτές των μελών που εξέλειψαν ή αποχώρησαν επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία, η Αρχή μπορεί να λειτουργήσει. Ο μη διορισμός ή η ανυπαρξία αναπληρωματικού μέλους δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της συγκροτήσεως της Αρχής. Μέλος που εκλείψει ή αποχωρήσει αντικαθίσταται με μέλος με θητεία πέντε (5) ετών. Το αυτό ισχύει και για τα αναπληρωματικά μέλη.
Η νομιμότητα της σύνθεσης της Αρχής δεν επηρεάζεται από την τυχόν εναλλαγή των μετεχόντων μελών σε διαδοχικές συνεδριάσεις. Αν η συζήτηση της υπόθεσης διαρκεί περισσότερες από μία συνεδριάσεις, η απόφαση λαμβάνεται από τα μέλη που μετέχουν στην τελευταία συνεδρίαση, αφού προηγουμένως, τα μέλη που δεν μετείχαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις ενημερωθούν πλήρως ως προς τα ουσιώδη σημεία των κατ` αυτές συζητήσεων.
11. Η Αρχή συνεδριάζει νομίμως όταν παρίστανται τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη της, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του. Παρών θεωρείται και το μέλος που μετέχει με τηλεδιάσκεψη, εφόσον κατά την κρίση του Προέδρου της Αρχής η φύση της υπόθεσης επιτρέπει την κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεσματική συμμετοχή του.
12. Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης μπορεί να συζητηθεί εάν συμφωνούν τα παριστάμενα μέλη.
13. Η συζήτηση αρχίζει με την ανάγνωση της έκθεσης του εισηγητή, εφόσον υπάρχει. Στη συνέχεια δίδεται ο λόγος στους τυχόν παριστάμενους τρίτους, οι οποίοι κατόπιν αποχωρούν.


Άρθρο 30

Πρακτικά

1. Με ευθύνη του Γραφείου Προέδρου τηρούνται πρακτικά όλων των συνεδριάσεων της Αρχής. Στα πρακτικά καταχωρίζονται τα θέματα που συζητήθηκαν, η άποψη που πλειοψήφησε και οι γνώμες των μελών που τυχόν μειοψήφησαν. Τα πρακτικά υπογράφονται από τον Πρόεδρο και από τον υπάλληλο που άσκησε καθήκοντα γραμματέα. Εάν δεν κριθεί σκόπιμη η παρουσία γραμματέα, τα πρακτικά υπογράφονται μόνο από τον Πρόεδρο.
2. Τα πρακτικά και οι εισηγήσεις καταχωρίζονται σε βιβλίο. Με απόφαση της Αρχής μπορεί να χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά τμήματα των πρακτικών ή των εισηγήσεων εφόσον, κατά την αιτιολογημένη κρίση της, θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα ή παραβλάπτεται ο υγιής ανταγωνισμός ή συντρέχουν λόγοι που προβλέπονται στον ν. 2690/1999.


Άρθρο 31

Λόγοι αποκλεισμού και αποχή ή εξαίρεση Μέλους

1. Τα μέλη της Αρχής αποκλείονται από την άσκηση των καθηκόντων τους ή οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον: α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή β) έχουν αναμιχθεί στην υπόθεση αυτή αυτοπροσώπως ή δια παρένθετου προσώπου με οποιονδήποτε τρόπο, όπως με την ιδιότητα του πληρεξουσίου, αντιπροσώπου, εκπροσώπου, συμβούλου, μάρτυρα, πραγματογνώμονα ή νομικού παραστάτη ή γ) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ΄ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους ή δ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους.
2. Μέλος το οποίο κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπό του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στην Αρχή ή στον Πρόεδρο ή τον εκάστοτε προεδρεύοντα και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Ομοίως, αιτήσεις εξαίρεσης μέλους της Αρχής μπορεί να υποβάλουν στα ίδια όργανα οι ενδιαφερόμενοι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές, η Αρχή αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν.
3. Η εξαίρεση μπορεί να διατάσσεται και αυτεπαγγέλτως από την Αρχή.
4. Τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που δηλώνεται αποχή, ή ζητείται η εξαίρεση, τόσων μελών ώστε τα απομένοντα να μη σχηματίζουν απαρτία.


Άρθρο 32

Προδικασία

1. Ο Πρόεδρος της Αρχής για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία απόφασης, γνωμοδότησης ή άλλης ενέργειας της Αρχής, ορίζει εισηγητή ένα ή περισσότερα από τα τακτικά μέλη της, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ή άλλο από τα μέλη της ή τον Γενικό Διευθυντή ή μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού ή το Νομικό Σύμβουλο, τάσσοντας και τη σχετική προθεσμία υποβολής της εισήγησης. Ο εισηγητής έχει την ευθύνη κατάρτισης του σχετικού φακέλου της υπόθεσης. Για την εκτέλεση της αποστολής του, επικουρείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Η προθεσμία που χορηγείται στον εισηγητή μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Προέδρου της Αρχής.
2. Σε δυσχερείς ή γενικότερου ενδιαφέροντος περιπτώσεις και ιδίως όταν πρόκειται για έκδοση κανονιστικών αποφάσεων της Αρχής, ο Πρόεδρος μπορεί να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τη σύνταξη εισήγησης. Στην ομάδα αυτή μετέχουν ένα η περισσότερα μέλη της Αρχής ή του τακτικού προσωπικού αυτής ή και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.


Άρθρο 33

Διαδικασία ακρόασης

1. Όταν κρίνεται αναγκαίο, η Αρχή δύναται: α) να καλεί τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δημοσίων φορέων και αναθετουσών αρχών σε ακρόαση για την παροχή διευκρινίσεων επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, β) να καλεί ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς σε ακρόαση για την παροχή διευκρινίσεων επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχής και σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων της Αρχής στο πλαίσιο ελέγχου συγκεκριμένης δημόσιας σύμβασης, στην οποία άμεσα ή έμμεσα έχουν μετάσχει οι εν λόγω οικονομικοί φορείς.
2. Η κατά τα ανωτέρω προθεσμία κλήτευσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκτός αν συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος, οπότε και η προθεσμία μπορεί να συντμηθεί σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες.
3. Η Αρχή μπορεί, κατά περίπτωση, να καλεί τα παραπάνω πρόσωπα ή τον εκπρόσωπό τους να υποβάλλουν μέσα σε τακτή προθεσμία και γραπτό υπόμνημα.
4. Η κλήση για ακρόαση επιδίδεται με επιμέλεια του Γενικού Διευθυντή ή εξουσιοδοτημένου από τον Πρόεδρο της Αρχής υπαλλήλου. Η επίδοση διενεργείται από αρμόδιο υπάλληλο της Αρχής ή άλλο δημόσιο όργανο, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
5. Υπόμνημα μπορούν να υποβάλλουν και μετά την ακρόαση, εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών, δημόσιοι φορείς, αναθέτουσες αρχές, οικονομικοί φορείς και άλλα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν και συμμετείχαν στην ακρόαση.


Άρθρο 34

Λήψη αποφάσεων

1. Η διάσκεψη για τη λήψη αποφάσεων γίνεται είτε αμέσως μετά τη συζήτηση, είτε σε χρόνο που ορίζει ο Πρόεδρος.
2. Οι αποφάσεις της Αρχής λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου ή του αναπληρωτή του.
3. Τα αναπληρωματικά μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, εφόσον παρίστανται τα αντίστοιχα τακτικά.
4. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Κατ΄ εξαίρεση, η ψηφοφορία είναι μυστική στις περιπτώσεις που πρέπει να ληφθεί απόφαση για κωλύματα ή ασυμβίβαστα μελών της Αρχής.
5. Αν διατυπώνονται περισσότερες από δύο γνώμες και δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, η ασθενέστερη μειοψηφία οφείλει να προσχωρήσει σε μία από τις δύο επικρατέστερες γνώμες.
6. Αν πρόκειται για συνεδρίαση της Αρχής προς διατύπωση απλής γνώμης, στο οικείο πρακτικό καταχωρίζονται υποχρεωτικώς όλες οι επί μέρους γνώμες που διατυπώθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία.


Άρθρο 35

Αποφάσεις - Γνωμοδοτήσεις

1. Οι αποφάσεις της Αρχής είναι ειδικά αιτιολογημένες.Τυχόν γνώμη της μειοψηφίας αναφέρεται στην απόφαση με μνεία των μελών που μειοψήφησαν.
2. Οι αποφάσεις της Αρχής υπογράφονται από τον Πρόεδρο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, από τον συντάκτη της απόφασης και από τον υπάλληλο που άσκησε καθήκοντα γραμματέα. Στη συνέχεια καταχωρίζονται στο Βιβλίο Αποφάσεων της Αρχής κατά αύξοντα αριθμό, ο οποίος αποτελεί και τον αριθμό της απόφασης.
3. Οι αποφάσεις της Αρχής κοινοποιούνται στα εκάστοτε ενδιαφερόμενα μέρη και τις εκάστοτε αναθέτουσες αρχές.
4. Στην περίπτωση κοινοποίησης αποφάσεων και δημοσίευσης αυτών, η Αρχή, με πράξη του Προέδρου της, κατόπιν προτάσεως του ορισθέντος εισηγητή ή, σε περίπτωση μη ορισμού εισηγητή, κατόπιν προτάσεως της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων, παραλείπει από το προς κοινοποίηση ή και δημοσίευση κείμενο τα στοιχεία εκείνα που κρίνεται ότι αποτελούν είτε απόρρητο που αφορά την εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη είτε επιχειρηματικό ή εμπορικό απόρρητο για τα ενδιαφερόμενα μέρη.
5. Η Αρχή τηρεί ειδικό Βιβλίο Γνωμοδοτήσεων, όπου καταχωρίζονται κατά αύξοντα αριθμό οι γνωμοδοτήσεις της. Οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής αναρτώνται στην ιστοσελίδα της, υπό την επιφύλαξη των εξαιρέσεων της ανωτέρω παραγράφου.
6. Αποφάσεις της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. περί διακοπής διαδικασίας αναθέσεως ή εκτελέσεως δημοσίας συμβάσεως κοινοποιούνται υποχρεωτικά ατελώς από την αναθέτουσα αρχή στους μετέχοντες στη διαδικασία ανάθεσης ή στον ανάδοχο αντισυμβαλλόμενο. Η αναθέτουσα αρχή ενημερώνει πάραυτα την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. σχετικά με την ημερομηνία κοινοποιήσεως της αποφάσεως. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή ο αντισυμβαλλόμενος δικαιούνται να αιτηθούν και από την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. τη λήψη σχετικού αντιγράφου της αποφάσεως πληρώνοντας το σχετικό κόστος αναπαραγωγής της απόφασης, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις είκοσι (20) σελίδες.
7. Στην περίπτωση που η Αρχή, κατά την ενάσκηση της γνωμοδοτικής της αρμοδιότητας, κρίνει ότι διατάξεις σχεδίου νόμου, προεδρικού διατάγματος, άλλης κανονιστικής πράξης ή κανονισμοί λειτουργίας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου 2 περίπτωση γ΄ υποπερίπτωση αα), ββ), γγ), αλλά δεν της έχουν κοινοποιηθεί, δύναται και αυτεπαγγέλτως να ασκήσει την κατά περίπτωση γνωμοδοτική της αρμοδιότητα, ακόμα και αν η σχετική διάταξη, πράξη ή κανονισμός έχει ήδη δημοσιευτεί.
8. Κατά των εκτελεστών πράξεων της Αρχής που εκδίδονται στο πλαίσιο της ασκήσεως των κατά το άρθρο 2 του ν. 4013/2011 αρμοδιοτήτων της χωρεί απευθείας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Άρθρο 36

Υποχρέωση συνδρομής των δημοσίων οργάνων και αναθετουσών αρχών

Τα αρμόδια δημόσια όργανα και οι αναθέτουσες αρχές οφείλουν να συνεργάζονται με την Αρχή, να παρέχουν σε αυτήν κάθε αναγκαία σχετική πληροφορία και να τηρούν τις υποδείξεις της, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της. Ειδικότερα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, η Αρχή διά του Προέδρου της, δια του Γενικού Διευθυντή της ή διά εξουσιοδοτημένου από τον Πρόεδρο της προσώπου μπορεί με επιστολή της να ζητεί κατά προτεραιότητα την παροχή πληροφοριών και τη χορήγηση εγγράφων που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων της Αρχής, τάσσοντας σχετική προθεσμία.
Η μη χορήγηση όπως και η απόκρυψη πληροφοριών ή στοιχείων, καθώς επίσης και η χορήγηση εν γνώσει ανακριβών στοιχείων και γενικά η παρακώλυση και παραπλάνηση του ελεγκτικού έργου της Αρχής συνιστά αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα.
Τα στελέχη της Αρχής κατά την άσκηση ελέγχων στις αναθέτουσες αρχές και φορείς έχουν τις εξουσίες που η νομοθεσία, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, χορηγεί εκάστοτε στα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).


Άρθρο 37

Υποχρέωση συνδρομής των ιδιωτικών οικονομικών φορέων

1. Οι καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο εμπλεκόμενοι σε μία διαδικασία δημόσιας σύμβασης οικονομικοί φορείς έχουν την υποχρέωση να συνδράμουν την Αρχή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Ειδικότερα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, η Αρχή διά του Προέδρου της, διά του Γενικού Διευθυντή της ή διά εξουσιοδοτημένου από τον Πρόεδρό της προσώπου μπορεί με επιστολή της να αιτείται την παροχή πληροφοριών και τη χορήγηση εγγράφων που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων της Αρχής στο πλαίσιο ελέγχου συγκεκριμένης δημόσιας σύμβασης, στην οποία άμεσα ή έμμεσα έχουν μετάσχει οι οικονομικοί φορείς. Η επίδοση της επιστολής ενεργείται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, σε κάθε δε περίπτωση μπορεί να πραγματοποιείται και με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά.
2. Στην επιστολή αναφέρονται οι διατάξεις, οι οποίες θεμελιώνουν το αίτημα παροχής πληροφοριών και εγγράφων, ο σκοπός της αίτησης, η προθεσμία που τάσσεται για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των δέκα (10) ημερών.
3. Οι οικονομικοί φορείς προς τους οποίους απευθύνεται η αίτηση οφείλουν να παράσχουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες και στοιχεία.


Άρθρο 38

Εχεμύθεια

1. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Αρχής χρησιμοποιούνται μόνο για τον σκοπό που επιδιώκεται με την αίτηση παροχής πληροφοριών ή την ακρόαση ή τη διενέργεια ελέγχου.
2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, τα μέλη της Αρχής και οι αναπληρωματικοί τους, ο Γενικός Διευθυντής, ο Νομικός Σύμβουλος και όλα τα στελέχη και υπάλληλοι της Αρχής τηρούν την εμπιστευτικότητα και το καθήκον εχεμύθειας.


Άρθρο 39

Βιβλία - Πρωτόκολλο

1. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων τηρεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο εισερχομένων εγγράφων. Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην Αρχή με οποιονδήποτε τρόπο, καταχωρίζεται αυθημερόν στο ανωτέρω πρωτόκολλο, κατ΄ αύξοντα αριθμό. Στο ίδιο πρωτόκολλο αναγράφονται επίσης το όργανο προς το οποίο το έγγραφο απευθύνεται, καθώς και η ημερομηνία εισόδου του. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων υποχρεούται να χορηγεί βεβαίωση καταχώρισης του εγγράφου με όλα τα παραπάνω στοιχεία.
2. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων της Αρχής τηρεί Βιβλίο Αποφάσεων και Βιβλίο Γνωμοδοτήσεων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο βιβλίο αποφασισθεί να τηρείται για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής.


Άρθρο 40

Πειθαρχικές διατάξεις

1. Τα μέλη και το προσωπικό της Αρχής υπέχουν πειθαρχική ευθύνη για παράβαση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Η πειθαρχική αγωγή ασκείται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με ανάλογη εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα.
2. Την πειθαρχική εξουσία επί των μελών της Αρχής και του προσωπικού αυτής, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή, ασκεί ο Πρόεδρος της Αρχής.


Άρθρο 41

Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Με απόφαση της Αρχής ορίζεται μέλος του τακτικού προσωπικού της ως Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τήρηση των υποχρεώσεων που τίθενται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (EE L 119) και κάθε άλλη διάταξη που έχει θεσπιστεί προς εκτέλεση του Κανονισμού αυτού.».


Β. Οι διατάξεις του παρατιθέμενου στην προηγούμενη παράγραφο Α΄ Οργανισμού και Κανονισμού Λειτουργίας της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., τροποποιούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 4 και του άρθρου 7 του ν. 4013/2011 (Α΄ 204), με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με προεδρικό διάταγμα, αντιστοίχως, των ζητημάτων της Οργάνωσης και του Κανονισμού Λειτουργίας της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
Γ.1. Δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργούνται στο σύνολό τους: (α) το π.δ. 122/2012 (Α΄ 215) και (β) το π.δ. 123/2012 (Α΄ 216) πλην του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 13. Έως τότε εκδίδονται οι πράξεις κατανομής του προσωπικού στις οργανικές μονάδες που προβλέπονται στον παρατιθέμενο στην παράγραφο Α΄ Οργανισμό και Κανονισμό Λειτουργίας της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την κατάργηση των κατά το προηγούμενο εδάφιο διαταγμάτων.
2. Προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων ή γραφείων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ή επιλεγεί μέχρι σήμερα, μπορούν με απόφαση της Αρχής να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τη λήξη της θητείας τους ή τον ορισμό νέων σύμφωνα με τις κείμενες για την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. διατάξεις. Σε περίπτωση δημιουργίας νέων οργανικών μονάδων οι υπηρετούντες μπορεί να τοποθετούνται με απόφαση της Αρχής σε μία από τις συνιστώμενες οργανικές μονάδες. Έως την πλήρωση των θέσεων αυτών σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. διαδικασίες, ορίζονται με απόφαση της Αρχής προσωρινοί Προϊστάμενοι των νέων οργανικών μονάδων και αναπληρωτές Προϊστάμενοι εκείνων των οργανικών μονάδων των οποίων η θητεία των Προϊσταμένων έχει λήξει.
Δ. Η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. κινείται το νωρίτερο έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου επιλεγέντος Προϊσταμένου και το αργότερο είκοσι (20) ημέρες μετά από αυτήν.