Σε συνέχεια της υποβολής της πρότασης της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. (δείτε αναλυτικά εδώ: https://www.eaadhsy.gr/index.php/category-articles-ethsies-ektheseis/598-protasi-gia-ti-nea-ethniki-stratigiki-dimosion-symvaseon-2021-2025), ως αρμόδιας Αρχής για την ανάπτυξη και προαγωγή της εθνικής στρατηγικής, πολιτικής και δράσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, υιοθετήθηκε με ΚΥΑ το Σχέδιο Δράσης για την Εθνική Στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις περιόδου 2021 – 2025, η οποία και δημοσιεύθηκε την 25η Μαΐου 2021 (ΚΥΑ 58305/25.05.2021/ΦΕΚ 2182/Β’).
Το νέο αυτό σχέδιο δράσης καταρτίστηκε σε συνέχεια και προς αναμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής Δημοσίων Συμβάσεων της περιόδου 2016 – 2020, εκπονείται με χρονικό ορίζοντα πέντε (5) ετών και επιδιώκει την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων. Για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, συγκρότησε Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η οποία συνέταξε ένα προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης, το οποίο ετέθη σε διαβούλευση στο δικτυακό τόπο της Αρχής (από 18/12/2020 έως 10/01/2021). Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης και των σχολίων που κατατέθηκαν επί της πρότασης, μία νέα Ομάδα Εργασίας υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων εξέτασε την πρόταση, η οποία τελικώς υπεβλήθη προς υιοθέτηση από την Κυβέρνηση μέσω της προαναφερθείσας ΚΥΑ.
Το Σχέδιο Δράσης αποτελείται από τέσσερις (4) πυλώνες που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις.
- Ο πυλώνας Α αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων (με 3 στρατηγικές κατευθύνσεις και 13 δράσεις).
- Ο πυλώνας Β αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των δημοσίων συμβάσεων με την πλήρη μετάβαση σε ψηφιακές δημόσιες συμβάσεις (με 3 στρατηγικές κατευθύνσεις και 26 δράσεις).
- Ο πυλώνας Γ αφορά στην επίτευξη ευρύτερων στρατηγικών στόχων και υλοποίηση πολιτικών μέσω των δημοσίων συμβάσεων(με 7 στρατηγικές κατευθύνσεις και 21 δράσεις).
- Ο πυλώνας Δ αφορά στην καλή διακυβέρνηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων (με 4 στρατηγικές κατευθύνσεις και 14 δράσεις).
Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Δημόσιες Συμβάσεις πραγματοποιείται μέσω Ομάδας Διοίκησης Έργου που συστήνεται προς τον σκοπό αυτόν. Όπως προαναφέρθηκε, ο χρονικός ορίζοντας της Εθνικής Στρατηγικής είναι πενταετής, ωστόσο η εξέλιξη και υλοποίησή της συνιστούν δυναμική διαδικασία. Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται η ανάγκη επικαιροποίησης αυτής σε χρόνο δύο ετών από την υιοθέτησή της ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση των νεότερων εξελίξεων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Δείτε εδώ την ΚΥΑ 58305/25.05.2021/ΦΕΚ 2182/Β’.