Ο Πρόεδρος της Αρχής, κ. Γεώργιος Καταπόδης, συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση «Anti-Fraud Tech Fair» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο κατά της Απάτης, ACFE (Association of Certified Fraud Examiners - Greece Chapter) το χρονικό διάστημα 15 – 21 Νοεμβρίου 2020.
Στην παρέμβαση του, στις 21 Νοεμβρίου 2020, με θέμα «Η Συμβολή της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. στην Πρόληψη της Απάτης στο Ελληνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων», ο κ. Καταπόδης παρουσίασε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Αρχής που εντάσσονται στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και, ειδικότερα, της δωροδοκίας, αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόσφατη απόφαση τής Αρχής για συμμόρφωση με το Πρότυπο Ποιότητας ISO 370001:2016. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες της Αρχής εντάσσονται στον κοινό αγώνα, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, κατά της απάτης και της διαφθοράς.
Στη συλλογική αυτή προσπάθεια, η Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ. συνδράμει καταρχάς μέσω του θεσμικού της ρόλου, καθώς ήδη με τον ιδρυτικό της νόμο επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της εφαρμογής των αρχών της καλής διακυβέρνησης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων στη χώρα μας και κατέχει έναν διευρυμένο εποπτικό-συντονιστικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και μέσω των αρμοδιοτήτων που ασκεί η Δ/νση Ελέγχου της Αρχής σε συνδυασμό με την παρακολούθηση και αξιολόγηση των Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (eProcurement) μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Β.Δ.Δ.Σ.) που τηρεί η Αρχή.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων είναι ένας από τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζουν σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και η ορθή και αποτελεσματική του λειτουργία, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος, η Αρχή έχει προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, αφενός έχει προβεί σε συνεργασίες προς την κατεύθυνση της πάταξης της απάτης με τη «Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς» (υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας), με τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για τη «Βελτίωση του Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων στην Ελλάδα» (μέσω της Μεθοδολογίας για την Αξιολόγηση των Συστημάτων Δημοσίων Συμβάσεων (Methodology for Assessing Procurement Systems/MAPS) και, αφετέρου, έλαβε την απόφαση να συμμορφωθεί με το Πρότυπο Διασφάλισης Ποιότητας - ISO 37001:2016 «Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας».
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (power point) του Προέδρου της Αρχής εδώ και την ομιλία του εδώ.